stavanger

Stavanger: En by med de naturlige høyder

Stavanger er Norges fjerde største bykommune som ligger i sørvest. Stavangerregionen er nært knyttet til langstrakte fjorder, høye fjell og hvite strender. Og som tidligere Europeisk kulturhovedstad kan Stavanger og Sandnes skryte av et imponerende rikt kulturliv. Stavangerregionen har mange natur attraksjoner, blant dem Lysefjorden, Sola stranden, den verdensberømte Preikestolen, Kjerag og Trolltunga.

Stavanger

Preikestolen

Preikestolen er en av Rogalands best besøkte attraksjoner og et av landets mest spektakulære fotomotiver. Den rager 604 meter over Lysefjorden og er kåret til verdens flotteste utkikkspunkt av Lonely Planet. Turen starter fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue. Fotturen består av småkupert terreng med en høydeforskjell på 350 meter. Turen fram og tilbake er ca 7.6 km og tar 4-5 timer. Den største opplevelsen får du på toppen av platået med nydelig utsikt over vakre Lysefjorden.

Preikestolen

Kjerag

Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden. Fjellmassivet har lenge vært mest beundra fra fjorden, men de senere årene har det blitt stadig mer populært å ta turstien til selve platået. Kjerag har også blitt et populært mål for fjellklatrerer. Fotturen starter fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen på Øygardstøl, sør for Lysefjorden, ved Lysevegen over Lysebotn. Den krevende løypa går opp og ned flere rygger, og har en høydeforskjell på 460 meter. Turen fram og tilbake er ca 9.8 km og tar 5-6 timer.

Kjerag

Trolltunga

Trolltunga er den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge. Den ligger 1180 moh, omlag 700 meter over Ringedalsvatnet. Her er det fantastisk og luftig utsikt. Turen til Trolltunga startar i Skjeggedal og går i høgfjellet. Turen opp går for det meste i høgfjellsterreng og er lang og krevende. Fra Hovudstartpunktet på P2 i Skjeggedal er turen fram og tilbake på 28 kilometer. Høgdeskilnaden er 800 meter. Normalt tar det ca. 8–12 timer. Man kan også starte på P3 Mågelitopp. Fra P3 Mågelitopp er turen fram og tilbake på 20 kilometer. Høgdeskilnaden er 320 meter og normalt er en tilbake etter 7–10 timer.

Trolltunga