Split i Kroatia- Fine opplevelser

Om Split

Split er en by i Kroatia, på en halvøy på dalmatiakysten i Adriaterhavet. Split har 176 314 innbyggere (2020) og er landets nest største by etter hovedstaden Zagreb. Sommerpalasset, som i dag er Splits stolthet og ligger i sentrum av byen, lokker daglig til seg tusenvis av turister. Sentrum i Split er samlet mellom 4 palassvegger og de ruinene som står igjen fra Diocletian sitt palass fra 305 e.kr., er utgangspunktet for sentrum. En spasertur gjennom palasset er en vandring gjennom historien, det er over 200 bygninger her inne og lett å bruke noen timer på bare å gå rundt og titte. At vanlige mennesker bor i selve palasset, gir byen en egen sjarm som kan minne om Roma med sine piazzaer og tørkesnorer mellom husene. Havnepromenaden Riva er sentrum av byen og et yndet møtested for både turister og lokalbefolkningen.

Split sentrum

Næringsliv

Byen er et turistsenter. Landets største skipsverft, som ble etablert i 1922, er lokalisert i Split. Industrien i byen omfatter også sement-, kjemisk og elektroteknisk industri, næringsmiddelindustri og fiskerier.

Byen har en internasjonal flyplass. Etter antall passasjerer er byens havn Kroatias største havn. Til og fra Split går det et stort antall cruiseskip og ferger til og fra 22 steder, herunder flere øyer. Split er et jernbaneendepunkt.

Kultur og Historie

Split har et stort arkeologisk museum, et etnografisk museum, et bymuseum og et maritimt museum, samt en zoologisk hage og et institutt for oseanografi og fiskeri. Split er katolsk erkebispesete. Universitetet ble etablert i 1974.

Hele gamlebyen, herunder keiser Diokletians palass, som ble bygd mellom 295 og 305 fvt., ble i 1979 ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Palasset anses som et av verdens best bevarte eksempler på romersk arkitektur. Byen Split vokste opp fra cirka år 620 innenfor keiserpalassets ruiner.

Populære Båtturer og Elvecruise i Split

Blue Lagoon av 3 øyer– En av det beste aktivitet opplevde jeg  med båttur i Split. Det var virkelig fantastisk tur med familien min. Opplevde en halvdagstur fra Split til Den blå lagune. Den flotte lagunen har krystallklart vann som er ideelt for snorkling og for å ha det gøy i solen. Jeg ønsker å anbefale for andre til å reise Kroatia. Det er bedre å reise til split i sommeren.

Flere Strender– Split har flere vakre strender mange av dem er Rullesteinstrender med Krystallklart vann. Her har vi samlet våre beste tips på de beste strendene i Split

Hurtigbåt

 

Det beste strender i Split:

  • Znjan city beach
  • Bene Beach
  • Bacvice Beach
  • Kasuni Beach

Andre innlegg  fra Kroatia