Sicilia – i Gudfarens fotspor

Sjarmerende Taormina – en perfekt base

Dette er en sjarmerende liten by som ligger på toppen av åsen, og fra landsbyen Giardini Naxos som ligger nedenfor, ser det ut som et by oppå fjellet med zikk – zakk kjørevei opp til toppen.

Byen har én hovedgate med diverse butikker, en piazza, et par-tre kirker, et gammelt gresk amfiteater og en vanvittig flott utsikt.

Taormina og Etna, Sicilia
Taormina by

Byen virker å være noe turistifisert, men vi merket heldigvis ikke så mye til dette da vi var der i begynnelsen av mai. Dessuten får man en skikkelig Lady og Lanstrykeren feeling når kveldsmørket senker seg over de mange, små romantiske restaurantene, akkompagnert av smørsang & lokal fiolin musikk. For matelskere er det sicilianske kjøkken en absolutt høyder i seg selv. Her får du den velkjente spagettien servert med kråkeboller (spagetti ai ricci). Ellers er det sicilianske kjøkken stappfull med deilig sjømat, kjøtt og ferske grønnsaker som har fått mye sol. Ikke minst vin…På folkemunne blir kosten i Sicilia derfor kalt;» Guds mat»med god grunn.

Top 5 Restaurants in Taormina
Tiramisu restaurant, Taormina

 

Om man ha lyst til å ta seg en dukkert går det taubane ned fra byen Taormina til Isola Bella, som er en idyllisk liten strand. Selveste turen med taubanen er en opplevelse i seg selv.

Taubane fra Taormina by ned til sjøen.
Isola Bella

Beach

https://en.wikipedia.org/wiki/Isola_Bella_(Sicily)

 

Fra Taormina er det en rundt 45 minutters kjøretur vestover – og oppover – til 1 910 meter over havet og “basen” for å komme seg opp på Europas største aktive vulkan. Her møtte vi guiden vår og ble kjørt videre opp til rundt 2 800 meter, der selve fotturen startet.

På 2 800 meter merker man i hovedsak tre ting:
1: Det er vesentlig kaldere og mer forblåst enn nede i lavlandet
2: Den tynne luften
3: Masse marihøner (!)

Etna, Sicilia

https://www.youtube.com/watch?v=raUND-gsr4s

Etna – vulkanen med kontinuerlige utbrudd

Landskapet på Etna er spesielt. Hele fjellet er dannet av kontinuerlige utbrudd der lava har lagt seg oppå lava og sånn sett gjort fjellet høyere og høyere.

Det man vil legge merke til, er massevis av kratere overalt på vulkanen. Det skyldes at et krater aldri vil ha utbrudd to ganger. Derfor kan man også med sikkerhet si hvilket årstall de forskjellige kraterne er fra.

Grunnen består av små lavasteiner som gjør at det å gå her aller mest minner å gå i hardpakket, svart sand. Vær derfor nøye med skovalget før du eventuelt tar deg en tur på Etna.

Sand grunnen, kombinert med den tynne luften i 3 000 meters høyde, gjorde det faktisk mye tyngre å klatre 200 meter enn det jeg hadde sett for meg. Guiden prøvde å gi beskjed om å ta det rolig, men hvem gidder vel å høre på en lokalkjent som går her hver eneste dag?

 

Sicilias vakre landsbyer

Det som virkelig fikk meg til å glede meg ordentlig til Sicilia, var likevel muligheten til å følge i Gudfarens fotspor.

Gudfaren er en av mine absolutte favorittfilmer gjennom alle tider, spesielt de to første, og da jeg i tillegg fikk vite at vi skulle spise middag på Villa Corleone, ble jeg typ åtte år igjen. Spise middag på Villa Corleone! Stedet der Apollonia dør i denne fæle bilulykken og stedet der Michael dør i 3’ern (spoiler!).

Men, selvsagt ble det beste spart til slutt. Først dro vi opp til Forza d’Agrò, en liten fjellandsby der kirken midt i byen dukker opp i Gudfaren 1 og Gudfaren 2. I førstnevnte når Michael kommer til Corleone med sine to livvakter og i sistnevnte når Vito, som liten, blir fraktet gjennom byen i en kurv festet på et esel.

Forza d'Agrò, Sicilia

Turen gikk videre til Savoca. Også dette en liten fjellandsby om huser både Bar Vitelli – stedet der Michael ber om bareierens datters hånd (Apollonia) – samt kirken der de gifter seg.

Bar Vitelli eksisterer som bar den dag i dag og serverer meget god Aperol Spritz.

Bar Vitelli, Sicilia

Savoca, Sicilia
Savoca er en vakker fjellandsby på Sicilia. I Gudfaren gifter Michael og Apollonia seg i kirken på bildet.

Villa Corleone

Og så, da. Rosinen i pølsa. Sausen til pastaen.

Besøket på Villa Corleone.

Egentlig heter huset Il Castello degli Schiavi. Oversatt til norsk blir det “Slaveslottet”. Hvorfor, kan du lese deg til på egenhånd.

https://www.histouring.com/en/historical-places/castello-degli-schiavi/

Huset/slottet ser uansett ut nøyaktig som det gjør i filmen, dog noe mer gjengrodd. Her bor det en eldre baron som jeg ikke husker navnet på i farten, men som var mer enn ivrig nok i å vise oss rundt.

Her henger det bilder fra innspillingene på begynnelsen av 1970-tallet, og baronen er utvilsomt stolt over at huset hans er et av filmhistoriens mest berømte landemerker.

Foran huset var det dekket opp til fest, og stemningen var selvsagt satt da en liten gruppe musikanter vartet opp med de klassiske sporene fra filmene.

Var man litt usikker på hvor i filmen huset var med så gjorde ikke det noe. Rett innenfor porten var det nemlig en aldri så liten filmvisning av de aktuelle scenene.

Il Castello degli Schiavi, Sicilia

Verdt å merke seg er at området er privat, og man kan ikke bare troppe opp og tro at man får en omvisning.

Jeg er faktisk usikker selv på hvordan man går frem, men det går sikkert an å sjekke ut med guiden vi brukte. Vi var nemlig så heldige å dra nytte av kontaktene og ekspertisen til Lene Carr, ei usedvanlig hyggelig og dyktig dame som har bodd på Sicilia i mange år og som har siciliansk far.

Arrivederci, Sicilia!

https://www.youtube.com/watch?v=J5yKeJEbz9E
https://www.youtube.com/watch?v=RImMePAPhkg