Opplev Finmarks rå natur og spektaktulære landskap

En reise langs nasjonal turistvei i Varanger

Varanger handler om de lange linjene i landskapet, men også om de lange linjene bakover i historien. Varanger er ikke bare en fysisk opplevelse, du vil oppleve en ro langs denne vegen, som er vanskelig å forklare på noen annen måte enn at dette er et sted hvor du føler tida stopper litt opp. Du kjører gjennom bjørkeskog, myrterreng, og et forrevent klippelandskap. Lyset er spesielt, og fuglelivet og faunaen er unik.

 

Historie

Det er ikke all historie som er like behagelig og på Steilneset minnested møter vi deler av historien som kan være vanskelig å forstå. Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, det var her flest mennesker ble dømt for trolldom og brent på bål. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.

Opplevelser

Selv om du ikke er fugleentusiast bør du ta deg tid til å se på noen av de sjeldne fugleartene. På strekningen er det bygd flere fuglekikkerskjul hvor du kan sitte i le for vær vind mens du nyter landskapet. Det er også gode sjanser for å oppleve reinsdyr på nært hold langs denne vegen. Etter at du har besøkt minnestedet på Steilneset bør du svinge innom den maleriske festningen i Vardø som ligger ved Norges østligste punkt.

Fotturer

Varanger har en rå og øde natur med unike landskapsformasjoner som gir et mektig bakteppe for opplevelser til fots. Terrenget er lettgått over store områder, men husk at klimaet til dels er arktisk og været kan skifte raskt. Når du står på Aldontoppen eller vandrer langs Kjærlighetsstien i Vadsø er det ikke vanskelig å forestille seg de enorme kreftene i havet.

En fottur inn til Nattfjelldalen gir deg en smakebit av Varangerhalvøya nasjonalpark. Etter drøye 9 km ender turen opp i et spektakulært fossefall innerst i dalsiden. Øverst i Nattfjelldalen kan du på klarværsdager se over Varangerfjorden til Fiskerhalvøya i Russland. For fugleentusiaster anbefaler vi øyene Ekkerøya og Hornøya med sitt rike fugleliv eller fuglestien i Komagdalen som ligger i Varangerhalvsøya nasjonalpark.

Lengst vest på strekningen ligger det fraflyttede fiskeværet Hamningberg. Herfra går stien til fjellet Hardbaken. Underveis kan du gjerne treffe på en flokk med reinsdyr. Noen kilometer unna Hamningberg ligger Syltevika med Austhavet og Barentshavet rett utenfor. I Indre Syletvik kan du overnatte i den historiske DNT-hytta eller slå opp teltet. Langs fjæra vil du se drivtømmer fra sibirske elver som har endt opp her etter mange års ferd med drivisen og Golfstrømmen.

Vardø

https://www.hurtigruten.no/