Ljubljana: en perle få vet om

Vakre Ljubljana er kanskje ikke den mest opplagte destinasjonen for nordmenn på storbyferie, men den burde være det. Dette er utvilsomt en av Europas mest sjarmerende og romantiske byer. Innbyggerne beskriver ofte livet i Ljubljana som det å være på en konstant ferietur. Det er behagelig, spennende, trygt og vennlig.

Hovedstaden i Slovenia har et innbyggertall på ikke mer enn 280 000 mennesker. Byen ligger midt inne i det lille landet som grenser til Italia, Ungarn, Kroatia og Østerrike. Det finnes bevis for at det bodde folk der Ljubljana nå ligger, så tidlig som i antikken. Byen var et viktig handelssentrum både da Habsburgerne regjerte i middelalderen, og senere som en del dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn.

Derfor bør du ta en tur til Ljubljana

Ljubljana er en meget vakker, ren og trygg by. Den regnes som ikke bare som Europas grønneste hovedstad, men også som en av de mest turistvennlige. Byens myndigheter har lenge hatt fokus på innbyggernes livskvalitet, noe som kommer tilreisende til gode. Kunst og kultur er viktige ingredienser. Ljubljana bærer tittelen som verdens hovedstad for litteratur, komponister som Beethoven, Mahler og Hayden har sterk tilknytning her, og dagens kulturliv er rikt og spennende. Alt innrammet av pene gater og imponerende arkitektur. Sjarmerende er kanskje det ordet som best beskriver Ljubljana.

Nydelig mat, god vin og pulserende uteliv

Om du er glad i god mat og vin bør du absolutt vurdere en tur innom Slovenia. Landets beliggenhet gjør at de kulinariske tradisjonene henter inspirasjon fra Italia, Ungarn, Østerrike og Kroatia. Til tross for landets svært begrensede kystlinje, får du mye god sjømat på restaurantene i Ljubljana. Restaurantene i seg selv er ofte små og intime familiedrevne etablissementer, med et prisnivå som ingen blir nevneverdig skremt av. Byens øvrige uteliv kan beskrives som vennlig og livlig, noe et høyt antall studenter

Severdigheter i Ljubljana

Du kan få med deg nær sagt alt Ljubljana har å by på av severdigheter på et par-tre dager. Det meste er konsentrert i og rundt gamlebyen og slottsområdet. Et godt tips er å skaffe seg et Ljubljana Tourist Card. For en billig penge får du da gratis inngang til mange av byens museer, den zoologiske hagen, guidede turer, turistbåter på elvene, i tillegg til gratis buss og WiFi.

Gamlebyen

Gamlebyen i Ljubljana

Gamlebyen i Ljubljana ligger klemt mellom slottet og elva Ljubljanica. Alle bygningene er fra middelalderen og godt bevarte. De trange gatene er brosteinsbelagte, og helt fri for kjøretøyer. Her kan du rusle trygt blant gatemusikanter, gjøglere, frukt-, grønnsak- og blomsterhandlere, samt mye annet morsomt å se på. Atmosfæren er eventyraktig, spesielt etter mørkets frembrudd. Det ligger naturligvis flere severdigheter i gamlebyen, blant annet katedralen Stolnica sv. Nikolaja og det gamle rådhuset medRobba-fontenen på forsiden. Du finner også de koseligste hotellene, restaurantene, kaféene og barene i gamlebyen.

 

Dragebroen Zmaski Most

Broene i Ljubljana

Ljubljanica er elva som renner gjennom hovedstaden. Den kan du krysse via en rekke flotte broer. Av disse regnes den nevnte trippelbroen som den vakreste. Den midterste og største av de tre broene i trioen ble konstruert i 1842, mens de to mindre som ligger på hver sin side kom til i årene mellom 1929 og 1932. Dragebroen Zmajski Most er også blant de du må vandre over når du besøker Ljubljana. Den er utsmykket med dragestatuene som også har blitt byens offisielle symboler. Det historiske bakteppet for bruken av drager er forbundet med Jason fra gresk mytologi. Han skal ha vært Ljubljanas grunnlegger, og drepte angivelig en drage her ved elva. En tredje bro som bør nevnes er skomakerbroen, Čevljarski Most. Den dateres til det 13. århundre, og er følgelig en av byens eldste.

lei sykkel i ljubljana
Sykkelturist

Utforsk Ljubljana med sykkel

Ljubljana regnes som en av de mest sykkelvennlige storbyene i verden. Mange av gatene i sentrum er bilfrie og lett fremkommelige for både fotgjengere og syklister. Byen er også temmelig paddeflat, og syklister slipper dermed å tråkke seg svett. Det beste er at du finner sykler du kan bruke overalt i Ljubljana. BicikeLJ-systemet har over 50 stasjoner i sentrum, med maksimalt 500 meters avstand mellom hver stasjon. Som turist kan du få et abonnement på BicikeLJ som varer en uke, og som koster kun 1 Euro. En flott måte å utforske Ljubljana på med sykkel er å følge en av de foreslåtte sykkelrutene. De er delt inn i forskjellige temaer, og tar deg frem til et utvalg av byens mange parker og severdigheter.

Beste reiserute til Ljubljana

Per i dag går det ingen direktefly mellom Norge og Ljubljana, og en mellomlanding må til. Den enkleste ruta er sannsynligvis å reise via København, og ta direktefly videre med Adria Airways, Slovenias eget flyselskap. Alternativt kan du fly direkte til Wien eller Berlin (begge betjenes av SAS og Norwegian), med fly derfra til Ljubljana Jože Pučnik Airport. Det er også gunstig tidsmessig å fly via München, Zürich eller Frankfurt. Flyplassen ligger ikke mer en 24 kilometer utenfor sentrum, og du kommer deg raskt og billig til for eksempel gamlebyen med buss eller taxi.

Om du vil oppleve flere flotte byer på turen til Ljubljana, kan vi anbefale Trieste i Italia, eller Zagreb i Kroatia. Fra Trieste kommer du deg til Slovenias hovedstad på omtrent 2 timer og 30 minutter med hurtigtog, mens fra Zagreb tar det raskeste toget 2 timer og 15 minutter. Zagreb er en av destinasjonene som Norwegian har direktefly til.

http://www.hotels.com