Korčula – byen Marco Polo

Du har lest og hørt om Dubrovnik, Split, Trogir og Bol. På øya Korčula ferierer kroater som vil bort fra folkemengdene.

 

 

Selv om nordmenn har brukt litt tid på å oppdage Kroatia som feriedestinasjon, er det ingen tvil om at vi nå med glede vender nesen mot de idylliske middelalderbyene og krystallklare vannet som Kroatia har å by på.

 

 

Har du allerede besøkt Dubrovnik eller har du kanskje ikke tid til en hel uke med ferie? Den sjarmerende øya Korčula er det perfekte stedet for en langhelg, når du trenger å komme deg bort fra hverdagen.

 


Øya Korčula

 

Øya Korčula, ligger litt nord for Dubrovnik, i området Dalmatia. Fra fastlandet på halvøyen Peljesac, er det kun 1270 meter over kanalen til Korčula.

 

 

Øya blir omtalt som en av verdens uoppdagede perler, men mange turister har oppdaget øya de senere årene. Korčula blir også kalt «den grønne øy» og er den frodigste av alle øyer i Kroatia. Her finner du skoger av de vakre pinjetrærne, palmer, vinmarker, oliven og frukttrær.

 

 

Som naboøya Hvar er Korčula perfekt for alle som liker å ta livet med ro, nyte gode dager på en liten strand, spise god mat på en koselig restaurant, drikke rimelig og god lokal vin, ta sykkelturer gjennom vinmarkene og olivenlundene, eller spasere langs brulagte trange gater med idylliske steinhus fra middelalderen.


Korčula by

 

En feriereise til Kroatia er en uslåelig kombinasjon av by og strand. Det skal godt gjøres å finne vakrere og renere strender og så gjestfri befolkning.

 

 

Hvis ikke synet av gamle steinhus og koselige små smug vinner deg over, vil utvilsomt lukten fra bakeriene og gjestefriheten til den lokale befolkningen gjøre susen. Ser du etter et sted hvor du og kjæresten kan lade batteriene eller hele familien kan nyte en rolig ferie, bør du besøke denne vakre øya.

 

 

Om du har sett bilder av Korčula fra lufta, kan du se at de små gatene og husene som ligger tett sammen ligner på mønstret til et fiskebein. Byens struktur ble utarbeidet for å beskytte mot vind, sol og trusler som kom seilende inn fra havet. Byens sjarm er godt bevart og lokalbefolkningen lar ikke gamlebyens skatter stå ubrukte. Byens mektige tårn (datert helt tilbake til 1400-tallet), katedraler, kirker fylt med historie samt byens tykke murer har fortsatt en funksjon i dagens samfunn.

 

 

Er du glad i gotisk arkitektur, spennende historie og har lest om oppdageren Marco Polo, vil du ikke kjede deg på Korčula. Den vakre middelalderbyen er sterkt preget av tiden det ble styrt av Venezia. Både arkitekturen og gastronomien minner turistene om den rike historien til den sjarmerende halvøya, hvor Marco Polo ble født. Gamlebyen som befinner seg på listen til UNESCO, skjuler flere museer, og de små, trange smugene er fylt med arkitektoniske skatter.

 


Solen på stranden

 

Kroatia er kjent for sine steinstrender som også bidrar til det krystallklare vannet.

 

 

De fleste strendene i Kroatia består av små-stein, men rundt Lumbarda finnes det flere langrunne sandstrender. Reiser du med små barn kan Lumbarda være det beste valget for bosted.

 

 

Rundt Korčula by er det kun et par små bukter (stein) og klipper, men tar man seg 1,5 km utenfor byen finner man en sandstrand. Ellers på øya finnes det strender for enhver smak : idylliske bukter med småstein, klipper og sandstrender. Vannet er veldig klart og rent.

 

 

Benytt gjerne sjansen til å dra ut med båt og nyt mange timer i solen mens dere utforsker de vakre buktene og strendene rundt omkring på øya. Ser du etter strandstrender kan du ta badebåter ut til strandområder utenfor byen, eller ta buss til Lumbarda.

 


Mer informasjon om Korčula og Kroatia finner du her: ikorculainfo.com, croatia.hr.