En reise til Istanbul-Storbyen der øst møter vest

Å reise til Istanbul på storbyferie har blitt populært, og det er virkelig et reisemål midt i blinken for en pause fra hverdagen. Denne fantastiske storbyen byr på en blanding av asiatisk og europeisk kultur som du ikke finner noe annet sted. Beundre Den Blå Moské og Hagia Sofia, og lytt til storbyens lyder, inklusiv de daglige bønneutropene. Vandre og handle, og sjekk hvor flink du er til å prute i Grand Bazaar, og hvil føttene på en av de mange kaféene.

En fortryllende by der kulturer møtes

 

I løpet av århundrene har mange kulturer satt sitt preg på Istanbul. Nå for tiden oppleves disse innflytelsene førstehånds når du utforsker byens «mahalles» (nabolag). Fra de hellige stedene i Sultanahmet og den europeiske 1800-talls-elegansen i Beyoğlu til eksklusive Nişantaşı, det pulserende kafélivet i Kadıköy og den fotballkjære bydelen Beşiktaş, er det lett å se hvorfor reisende sier at Istanbul ikke bare er én by, men flere byer i ett.

Hagia Sofia, også skrevet Hagia Sophia og omtalt som Sofiakirken og Sofiamoskeen på norsk, er en moské i Istanbul i Tyrkia. Moskéen ble reist som kirke i Konstantinopel 532–537 under den romerske keiseren Justinian, men ble etter 900 år ombygd til moské da tyrkerne erobret den kristne byen i 1453. Under Kemal Atatürks verdslige styre åpnet bygningen som museum i 1935. I juli 2020 tok Tyrkia under president Erdogan på nytt Hagia Sofia i bruk som moské. Praktbygget regnes som hovedverket i bysantinsk arkitektur, og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1985. Den tidligere katedralen er et av de viktigste symbolene i den ortodokse kirke. Wikipedia

Dolmabahçe palasset er et palass i Istanbul, på den europeisks siden av Bosporos, rett nord for bykjernen. Palasset var administrativt sentrum for Det osmanske rike fra 1856 til 1923. Palasset ble tegnet av et medlem av den armenske Balyanfamilien.Et stort palass med myen historie. Dette er et vakkert mesterverk. Her anbefaler jeg at man leser seg opp litt, eller er med en guide.

Sultan Ahmed-moskeen er en stor muslimsk moske, kledd i blå tegl, som står i Istanbul, Tyrkia. Om natten stråler lyskastere opp bygningen fra alle retninger. Den ble bygd av den osmanske sultanen Ahmed I en gang mellom 1609 og 1616, og arkitekturen er delvis inspirert av den opprinnelige kirken Hagia Sofia. Moskeen ble bygget på palasset til de bysantinske keiserne. Grunnen til tilnavnet er at den, som flere andre moskeer kledd keramikkplater fra İznik som har blå detaljer. Dens külliye inneholder graven til grunnleggeren, en madrasa og et hospits. Mens den fortsatt benyttes som en moské er den også en populær turistattraksjon i Istanbul.

Lokal tid:

Norsk tid + 1 time.

Språk:

Tyrkisk. Mange snakker også engelsk.

Valuta:

Tyrkisk lira = TRY 1 lire = ca. 3, 75 (februar 2015)

Pass og visum:

Se Viktig å vite/Pass og visum til Tyrkia

Transport t/r hotell:

Du reiser på egenhånd og ordner transport selv.

Nyttig informasjon:

Under den muslimske fastemåneden ramadan kan mange forretninger være stengt, og livet går stort sett litt langsommere.

 

Vis mindre

Fakta om Istanbul

Lokal tid

Norsk tid + 1 time.

Valuta

Tyrkisk lira = TRY 1 lire = ca. 3, 75 (februar 2015)

Transport t/r hotell

Du reiser på egenhånd og ordner transport selv.

Mer fakta

Været

Jan 8°c
Feb 8°c
Mar 10°c
Apr 14°c
Mai 19°c
Jun 24°c
Jul 26°c
Aug 27°c
Sep 23°c
Okt 19°c
Nov 14°c
Des 10°c